Kанал RSS

Рейтинги замість культури

0

Листопад 17, 2018 від Галина Пагутяк

 

Залишмо рейтинги політикам і найманим соціологам, культуру вони лише дискредитують. Вже років 15  в Україні лютує епідемія конкурсів, книжкових рейтингів, яка загострюється  наприкінці року, коли визначають найуспішніші книжки. Навіть поважні інституції, осколки радянських часів, Спілка письменників та Інститут літератури не змогли уникнути цього. Та хай би собі були, зрештою, щоб підтримати фізичне існування письменників,привести до вартісних книг ошалілого від  нахабного піару  читача. Але все це будується не на принципі ДОБРОЧЕСНОСТі й, авжеж, не на принципі ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. Як наслідок, маємо типи експертів, які: а) виконують роль весільних генералів, котрі ні на що не впливають; б)заробляють на тому гроші;в) не мають стосунку до літератури взагалі й навіть не читають книжок, просто часто засвічуються в телевізорі. Цікаво, що попри  весь негатив зомбоящика, є група  прихильників його авторитету.

Як наслідок, маємо письменників:а) наркоманів,які не можуть жити без  публіки, тобто працюють письменниками, їх стає дедалі більше;в) орденоносців, які полюють за преміями по всьому світу і вихваляються цим; в) наївних, що марно сподіваються отримати премію, і впадають в депресію, раз у раз наступаючи на граблі кумівства і корупції.ВН

Купу нічого не вартих премійованих книжок, які створюють штучний попит, і їх пропихають у шкільні програми і нав’язують бібліотекам. Ні вчителів, ні батьків, ні бібліотекарів ніхто не питає,бо є вищезазначені типи експертів.

Врешті маємо ошуканого читача, який плутає письменників з шоуменами і цілком серйозно вимагає  для них Нобелівську премію(!).

За цим всім стоять чиновники і літературні «сім’ї», бо їм все це неподобство вигідно. І навіть антипатріотичні сили. В принципі, вся ця ситуація антипатріотична,бо безвідповідальна. Пару років тому я зі своїм видавцем ледь не вляпалися в погану історію. Нас запросили вручати премії в одне обласне місто.Тобто ми не визначали переможців. Коли ми побачили премійовані тексти, то виявилось, що першу премію отримала літераторка з Москви (війна вже йшла і то у гострій фазі), а другу дали справді талановитому хлопцю з Львівщини.Мало того, від твору,що отримав першу премію, тхнуло на милю плагіатом, або вторинністю, бо то була перероблена хасидська оповідка. Ясна річ, ми відмовились і викликали великий гнів у організаторів. Конкурс цей спершу був доброчесним, іноді таке буває, але видно гроші прийшли не з тієї контори. Років через три після створення кожне  журі стає корумпованим.При чому молоді корупціонери ще безсоромніші, ніж старі.

Щодо премій від облдержадміністрацій, то тут без сервілізму чи відкатів не буває, тут навіть нема про що балакати. Але коли адміністрація дає перше місце книзі іноземного автора, а друге вже українській, то це свідчить про її колоніальну меншовартість і справжнє ставлення до національної культури. Бійтесь цих людей: вони за гріш продадуть навіть рідну маму. Так само знищують престиж національної літератури експерти, відбираючи зумисно найгірше, аби викликати презирство до рідної культури.

Письменника, який пише собі на втіху, подібне не хвилює. Але скільки сліз пролито, скільки образ зачаєно, можете собі уявити. Як жити, коли корумпована бидлота  принижує талант, відсуває його на маргінеси,навіть збиткується над ним? А жити треба. Хоч перші місця у рейтингах завжди займають: а) за домовленістю чи вказівкою спонсора; б) за рангом;в) за гроші.

Не забуваймо, що багаті видавництва мають вплив на рейтинги і держзамовлення.

Тому ,дорогі колеги і читачі,щоб не спіймати наживку, завжди дивіться, хто спонсорує конкурс і хто судить. Експертом не може бути посередній письменник чи непрофесійний критик. Експертом не може бути людина, яка не має стосунку до літератури.  Уявіть собі, чи дали б вони премію Василеві Стусу чи Валерію Шевчуку, якби ті подались анонімно на конкурс. Порядні люди завжди йдуть першими з оргкомітету, коли бачать, що  там тхне недобрим. Блаженний муж не йде на суд нечестивих.  Моральна  гігієна властива високо розвинутим особистостям. Хоча й вони іноді  ламаються в цій системі,не здатні встояти перед спокусами Мефістофеля.


0 коментарів »

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *