Kанал RSS

Влада без освіти і культури

2

Вересень 25, 2016 від Галина Пагутяк

 

Оті несміливі потуги провести якісь реформи в галузях культури та освіти нагадують спроби підлатати стареньку машину, щоб  та ще протягнула ще сотню метрів, а тоді розвалилась.Усе, що нам потрібно, це патріотично налаштовані професіонали, а не дилетанти, яких прямо чи  ситуативно використовує сусідня держава, бо ж не всі вони агенти ФСБ, є серед них і корисні ідіоти.І від перестановки міністрів, які може потрафлять керувати клубом чи методичним кабінетом, але аж ніяк не міністерством, нічого не зміниться.Воно б якось торохкотіло помаленьку оте старе дрантя: крало б, відсиджувалось у  президіях, звітувало б про щось, але на дорозі нашої  незалежності трапилась війна та інші великі неприємності, на які дуже болісно реагує патріотично налаштоване суспільство.Його не влаштовують експансія російської мови, російської культури, військове начальство, народжене в Росії, байдужість до культурного спадку, і все це до того ж супроводжується грабунком недограбованого.

Культура та освіта витікають одна з одної, між ними не можна поставити стіну.Не привчені думати, зацьковані бюрократами, вчителі покірно їхали на Антимайдан 2013-2014 років, а в деяких школах та інших навчальних закладах сформована ціла п’ята колона, за якою мало б пильнувати СБУ.Вона почуває себе цілком безкарно і комфортно, а в разі чогось, не дай, боже,здасть колег та батьків учнів окупантам без жодних докорів сумління.На муки здасть, на смерть. А сіра безлика маса упокорено тремтітиме.Здорові організми, які ще лишилися, повинні відчути підтримку держави і суспільства, але тут на заваді стають суди і корупція.Латати дірки в цій системі марно – треба просто унеможливити її існування в майбутньому.

Те саме стосується культури. То директором мистецької галереї поставлять політолога, який не пройшов напевно кастингу в серйозніші владні культури, то директором театру вчорашню студентку, то керівником ЗМІ – громадянина ворожої держави, і жодні лементи сивобородих аксакалів чи фейсбуківців не допоможуть, бо гроші вже заплачено, реальні чи віртуальні.Бийтесь головою об мури,дорогенькі, збирайте новий Майдан, хай цим скористається Путін, а нам і при ньому буде житися нормально.Де немає ні освіти, ні культури, можливо все. Де немає національної ідеології, не може бути національної освіти і національної культури, лише колоніальний андеграунд. Усе те зло, спрямоване на те, щоб в Україні не було України, йде з Росії, яка не шкодує грошей, щоб знищити шляхом культурної та освітньої деградації наш народ.Заклики до примирення, толерантності, двомовності йдуть з Росії також через західні ліві організації.Скільки творчої молоді вже сіло на цю голку і збирає повні зали розмахуючи серпом і молотом.Влада це все ігнорує.Вона не збирається допомагати реалізувати себе будь-кому.Легше верблюдові пройти крізь вушко голки ніж молодому таланту зайняти місце на оперній сцені, чи талановитому автору видати першу книгу.Трухляві спілчанські структури не прагнуть змін, та й молоді хижаки від них не кращі: та сама клановість, корисливість, брак професійності і морального обов’язку перед суспільством.

А коли культура починає підігрувати тваринним інстинктам, то вона нічим не краща за політиків-популістів, яких не бракує ніде: ні в Америці, ні у Європі. Отак Гітлер прийшов колись до влади.Тоді можливо усе, що завгодно.І причиною є не лише неувага влади до освіти та культури громадян своєї країни, а й небажання бачити їх освіченими і культурними, бо людина, яка має хліб і розваги, завжди кимось контрольована.


2 comments »

  1. Микола коментує:

    Так, зазвичай бюджетники тольно залежні й заляканозашугані начальством. Свого часу в Харкові питав тих, хто тримав однотипові таблички на палицях із осанною уркохаму: “Чому ви це робите?” “Бо директорка не дасть годин, не подовжить контракт, звільнить!”тощо. Про те, щоб заперечити, обстояти свої права, звернутись до громади, ЗМІ , суду й мови нема. Вернувшись із Майдану до універу, я на засіданні катедри не витримав, кинувши їм: “Смерті та кров наших хлопців на ваших руках, бо ви голосували за бандита!” І це стадо в один голос заволало:”От тока нє нада тут палітікай занімаца! Ідітє на майдан і там аґітіруйтє…” І це на катедрі українознавства, викладачі історії України і її мови, що вже говорити про инших “інтелектуалів”…

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *