Kанал RSS

Як живеться без книгарень

4

Вересень 20, 2016 від Галина Пагутяк

 

 

Та як живеться? Нормально.Звикли вже.Зате повно кнайп по всіх галицьких містечках, ростуть як гриби після дощу.На весь Дрогобич одна маленька книгарня, бо ті, що є, просто тримають місце для наступних кнайп.Львівський Форум  видавців теж згадують, як місце, де можна посидіти, випити каву і до кави, власне, за це його й захищають. А що робити людям, які мешкають у Старому Самборі, чи Добромилі, звідки до Львова дорого і далеко? Вони просто перестають читати.Старші ще підуть до бібліотеки, а молоді соромно йти в таке непрестижне місце.А оскільки нема  постійного припливу книг, то й письменників нема куди запросити. На зустріч з письменником  люди теж не підуть, бо не читають книжок.

Оті всі перфектні забави, презентації книг, читання в тандемі – не для цих людей. Вони люблять спокій і тишу коло книги.

Насправді просвітництво і національне відродження неможливе без книгарень.Ні, в Добромилі і Старому Самборі продають книги: розмальовки, підручники і навіть Донцову та Полякову.Там же можна купити зошити, пральний порошок і гіпсових ангеликів.Все це я спостерігаю уже роками.Якщо колись церква і образи були книгою для неграмотних, то тепер – телевізор. А яке в нас телебачення, ми всі знаємо.Освіченій людині соромно зізнатись, що в неї досі в хаті телевізор.

Отже, припустимо, що створення книгарні – це альфа  національного відродження в усіх кутках України. Що районна влада пообіцяла і надала в оренду приміщення в центрі, якийсь кінотеатр чи покинутий офіс. Де гарантія, що вдасться знайти Книгаря, а не сонну пані, яка годиться  продавати лише гіпсових ангеликів чи парфуми? Вона може навіть мати фах вчительки, але хіба наші вчителі читають щось крім циркулярів райвно і підручників? Вона може навіть читати, але хіба жіночі романи. Колись давно, навіть у сільські книгарні потрапляли Борхес і Рільке, і на студентській практиці ми вичищали там полиці до блиску. Зараз і влада, і гуртівні вважають, що люди тупі для такого товару.

Миколаєву і Стрию страшенно пощастило – у них є пані Люба Хомчак, яка читає надзвичайно багато і знає, яку книжку кому запропонувати. Її Книжкова толока – це свято для видавців, бо там усім раді. Може, виторг невеликий поріняно з Форумом видавців, але кожен може вийти на сцену Палацу культури, як автор, так видавець, і звернутись до людей.

Старому Самбору і Добромилю потрібна своя пані Люба.Не балачки про духовність, не пам’ятники, і навіть не нові церкви, бо церков у нас не бракує, дякувати Богу. Потрібні подвижники, люди начитані, світлі, цікаві до всього.І вони є, тільки їм потрібно вийти зі своєї шкаралупи.

Для цього ми й приїхали в Добромиль, письменники, краєзнавці,журналісти, історики. 18 вересня. Звісно, ліпше сидіти в кав’ярні й розмовляти про Мазоха у останній день Форуму, чи роздавати автографи, а не мокнути під дощем у Боневичах, відкриваючи пам’ятний знак  на місці знищеної друкарні початку 17 століття, яку заснував Ян Щасний Гербурт.Але ніхто з нас не пошкодував, бо це було прекрасно: дощ, туман, діти, які інсценізували розмову видавця зі своїм друкарем, священик, який знає безліч повстанських пісень, і який привів сюди  людей, що ще півроку тому розбирали цеглу з руїн. Шкода, що пізно, але душа ясновельможного Яна Щасного спочила 400 років тому, хто там пам’тає видавця Гербурта навіть в Інституті літератури.

Не було весільних генералів на зустрічі в Хирові, де ми ховалися від дощу.Не було патетичних промов,говорили здебільшого ми, гості, озвучуючи новий проект «Наука Добромильська».Так називалась книга, яку Ян Щасний Гербурт написав для добромильської молоді, перша дитяча книга у Східній Європі, видана у 1613 році. Але практично нікому про це невідомо.Як і те, що думки Гербурта надзвичайно актуальні зараз.Про те, що оборонятись спільно від орди мусять українці і поляки, забувши про чвари,що не можна владі вмішуватись у церковні справи, і навпаки, що інтереси корінного народу мусять бути на першому місці, що захищати батьківшину не лише честь, а й обов’язок, і що тільки розвинута інтелектуально людина може принести користь суспільству і передати традицію в молоді руки.Гербурт з Добромиля  був останнім гуманістом епохи Відродження в Україні, а першим був Григорій Сяноцький з Дунаєва.Четверо з нас беруть уже три роки участь в міжнародних Дунаївських зустрічах, і ми готові поділитися досвідом з громадами історичних сіл та міст Старосамбірщини.Здається, нам повірили і підтримують.А про конкретні справи дізнаєтесь згодом.Ви спитаєте, навіщо нам, людям, що вже давно реалізували себе, займатись такими речами, які не принесуть жодної матеріальної вигоди? А тому, що тільки така діяльність тішить по-справжньому, а коли ще в Україні така нестерпна задуха від амбіцій, українофобії, тотальної корупції, кожен мусить намагатися робити бодай щось для громади, бо інакше ми не виживемо.Без маленьких справ не буває великих.


4 comments »

  1. Сергій коментує:

    Чудова стаття, з Вами не можна не погодитись! Навіть у великій за кількістю населення Одесі практично немає українських книгарень, та й письменники до нас рідко завітають! А якщо бувають з ними зустрічі, то в дуже маленькій Кав`ярні-книгарні, яка вміщує небагато слухачів! Хотілося, щоб й Ви приїхали до Одеси!

  2. Igor коментує:

    дякую за таку вашу громадську активність. На фоні нечитання і відсутності книгарень мвємо ще тотальну бідність старших людей і безперспективність для тутешньої юні й молоді, яка веде до алкоголізму. І це боляче. Водночас вірю, що маленькими крупинками таких справ ми переможемо на культурному фронті гібридної війни проти Росії. Коли це станеться, залежить від багатьох чинників.

  3. jo_nowhere коментує:

    Так, ідея дуже захоплива – відкриття нових книгарень, їх дійсно майже ніде нема. Наприклад, в Одесі тільки одна, Книгарня-кав’ярня, а в маленьких містечках – то вже зовсім нічого не знайдеш. А ось цікаво, що робити, щоб окрім захоплених своєю справою книгознавців/книголюбів, і інші українці ставили собі за мету читати добрі книги?

  4. Ірина коментує:

    Пані Галино! Дуже сильна стаття,як і всі інші,які я читала на Вашому сайті.Але не можу погодитиися з Вами,що учителі нічого не читають,окрім підручників.Я сама є вчителем,мені 24 роки, я дуже люблю свою роботу, і стараюся читати завжди,розповідаю дітям і те,що не в програмі. Бо звідки будуть знати,як їм нічого не розказувати…І маю ще подруг, які, так як я, одержимі читанням.Теперішні діти,на жаль, мало знають про свою історію,культуру. За моїми спостережженнями,діти у школі не знають навіть, хто такий Володимир Івасюк. Звісно, вчителів,які читають ще щось окрім навчальної літератури- меншість, але, все ж, вони є! Соромно мені,але й про Вашу творчість я донедавна нічого не знала,лиш чула Ваше ім’я в університеті від котрогось лектора,так,між іншим,і все. Я сама зацікавилася, і все завдяки інтернету.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *