Kанал RSS

Якою мовою ми воюємо?

4

Лютий 22, 2015 від Галина Пагутяк

Вчора я зустрілася з пораненим військовим, що лікується зараз у госпіталі. З Вінничини. Він перепрошував за суржик, цей милий чоловік, що пройшов пекло, і має пробиті легені.Хоч я  й не робила зауважень.Він переконував мене,що вони не вбивають дітей. Хоч ми й так це знаємо. Цей простий чоловік, водій БТР здивував мене ще й тим,що чуючи  нові українські слова, тішився і намагався запам’ятати.Він був як земля, що прокинулась навесні й готова до того,щоб її засіяли добрим зерном. Тим часом наша інтелігенція  розважається поголовно суржиком у Фейсбуці,де треба й де не треба, криє матами.Вони теж хороші люди, симпатичні, і теж воюють за Україну.Однак серед бруду і крові війни потрібне сталеве чисте лезо мови.

Ми не маємо підтримки на Заході  також тому,що  багато туристів спілкується між собою російською,бо робить це у побуті в себе вдома.А  іноземці ідентифікують людину за мовою.І вони повинні розрізняти мови.Я чую італійську,значить, це італійці,французьку,значить, це французи.А коли чую російську,то не знаю, чи ці панове з Києва,а чи з Москви. У Стамбулі поляк Томаш скипів,коли, почувши, як ми розмовляємо українською,продавець заговорив до нас російською. «Не Росія, – обурився він. –Ми з України!» Гадаю, ви зрозуміли,про що  я: як можна допомагати народові, який не представляє державної мови за кордоном. І не кажіть про кремлівську пропаганду,до якої прислухаються німці, французи та інші народи. Кожен турист чи гість з України є дипломатом,  обличчям своєї країни.Від нього залежить, як ставитимуться до його батьківщини у світі.

Я не бачу у ЗМІ жодного поступу в бік свідомої українізації. Вони й далі воюють російською проти Росії, заграючи з тими, хто ще вагається,на чий бік пристати. І ігноруючи право тих,хто хоче читати повідомлення і коментарі державною мовою.А їх повинно ставати дедалі більше.Їхнє право спілкуватись у побуті як їм зручно, але чому свідомі українці повинні страждати від мовної шизофренії, отримуючи повідомлення мовою окупанта? І під солодкий спів захисників свободи слова  слухати і читати аналітику, блоги мовою ворога під час війни? Якби провідні журналісти подали приклад, менш провідні  швидше б перейшли на державну мову.

Вибір мови має кармічні наслідки як для окремої людини,так і для всього народу. Третя світова почалась не через нафту,не через території, а через  мову, якою намагаються колонізувати інші країни.Якщо ми будемо воювати з ворогом його ж мовою,тоні коли не виграємо цієї війни.


4 comments »

  1. lesunija коментує:

    підтримую

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *