Kанал RSS

Тут пахне насильством

0

Січень 31, 2015 від Галина Пагутяк

Коли уривається культурна традиція,навіть її частина, відчувається запах насильства. Я відчула його у Святій Софії в Стамбулі, а ще раніше в Софії Київській. Я відчуваю той запах, коли  історію експлуатують політики і агенти ФСБ.Коли  колишні ліві заявляють,що Тарас Шевченко створив український народ. Ні, це український народ створив Шевченка. Коли поверхові молоді люди вважають  останнім словом  критики компільовані чи просто перекладені з англійською статті про ідолів іноземних книжкових рейтингів.

Зневаження культурної традиції призводить до лівизни. Зараз ліві захищають сите неробство консумованого суспільства, а не солідарність людей  праці. Гуманітарна складова освіти – це теж культурна традиція, яка породила бойові загони філософів, істориків,економістів, філологів, завдяки яким людство не деградувало навіть після двох світових воєн.

Україно-російської війни могло б не бути, якби всі ці двадцять з лишком років не товклись важкими чобітьми влади по культурній традиції. Без її відновлення і очищення від фальшивої позолоти немає сенсу вигравати цю війну, бо після неї буде знову насильство. Коли торжествує глупота, теж чути запах крові. Наразі ми повинні зрозуміти кожен для себе, якою ми хочемо бачити майбутню Україну і що повинні зробити,щоб це сталося.Бо  зробити євроремонт у своїй країні  цього мало. Наш дім старий і хоч, понищений, однак шляхетний. Наліпити пінопласт, почепити на стелю гіпсові розетки, а на підлогу постелити ламінат, щоб було так, як у людей – це дуже погана ідея. Як робити із храмів музеї, а з авторів бестселерів класиків, а  класиків  списувати в утиль, бо вони не вписуються туди, де комусь хочеться. Те, що ми переживаємо  зараз, незабаром поглине всю Європу. Ефект метелика.


0 коментарів »

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *