Kанал RSS

Смажені ребра Львова

2

Жовтень 16, 2018 від Галина Пагутяк

Не перший раз чую, що у теперішньому Львові нема культурної еліти. Вимовляють це по-різному: саркастично чи з болем. »А вона нам треба?» – позіхне совковий турист, якого цілком влаштовують «Криївка»,кишеня Захер-Мазоха, смажені ребра,львівські сирники і сходи на вежу Ратуші,і головне,що тут він відчуває себе трохи іноземцем, який збагачує  міську казну, важливою персоною. Зрештою,таких самих туристів повно по всьому світі:  скачуть галопом,бо подорожувати – це статусно. Але  тільки наш Львів для туристів,а не для львів’ян,які добре бачать,що  руйнують,аби збудувати,і в якому стані музеї ,та бібліотеки. Бо отці міста,тобто влада, мали б дбати про курку, яка несе золоті яйця, а не морити її голодом. Отці міста,  приймаючи грошовитих людей,мали б кошти за земельні ділянки  спрямовувати на соціальні та культурні потреби міста, а не класти собі в кишеню. Бути патріотами свого міста, а не васалами князя світу, що сидить на верху постколоніальної фінансової піраміди, збудованої на болоті корупції.

Коли я бачу густо натикані багатоповерхівки, незаселені, збудовані хтозна -як, то  мені стає страшно аж до параної. А де садки,школи,бібліотеки,парки? Може,ці будинки тримають для втікачів з Імперії, яку чекає друга Велика Жовтнева революція? Може,Львів чи Київ  стануть в майбутньому Ноєвим ковчегом, куди не пускатимуть без квитків, як у вересні не пускали на «найвизначнішу культурну подію року» – Форум видавців? Цього року ппата за вхід була завелика, а оренда місць непідйомна для видавців. Не всім же видавництвам бути як «Фоліо», в якого книжки закуповує держава.

За владою стоїть великий бізнес,вона мусить ділитися із столичними чиновниками, і не кажіть, що ця корупція, ця мафія –вічні,  хоча львів’яни воліють Майдани в Києві,а не в себе. Бо тут в когось брат, в когось сват при посаді,тут тебе можуть звільнити з роботи, тут тебе порядна галицька родина хапатиме за руки і не дозволить  бути пасіонарієм. Тому з кожним Майданом у Львові  всі лишаються при своїх посадах і, передчуваючи зміну поколінь, знищують культурний спадок  пластиковими  вікнами,баліями на фасадах, недолугими скульптурами  та іншими дрібницями,які  вперто лізуть в очі. Наскільки  ж може бути некультурною міська влада, коли дозволяє грошам так чинити з унікальним  українським містом? Не судилося стати Львову культурною  столицею уже через це, не кажучи вже про забудову історичних ландшафтів. Столицею пампухів, смажених реберець і пива, столицею чокуляди  і псевдо бандерівського кічу, кишенькових злодіїв і повій.

Львівська інтелігенція,  та,яка залишилась після кадебістських зачисток, сервільна та імпотентна. Я маю на увазі аксакалів, яких запрошують на всілякі урочистості. Вони служили кожній владі, вони вічні як Агасфер, наскрізь просякли непотизмом. Їх діти і онуки прилаштовані на теплі місця, де просто треба прислуговувати і кланятись. Всі ці творчі спілки,деканати,  Вчені ради,від яких талановита молодь втікає, щоб не повернутись ніколи. Чи хтось з них колись заступився за дерево, за книгарню,  чи взяв на кафедру талановитого аспіранта чи засудив хабарі? Ні.

Всі цікаві проекти здійснюють  молоді, несервільні і креативні, за іноземні гранти, і їх терплять,доки вони не посягають на нерухомість чи владу. Ще й дорікають,  що не ходять хресною ходою по неділях. Протестують  незалежні митці,  освічені люди, які не мають жодного впливу,бо їх замало для Львова. Громада, яка звикла тільки жалітися і проклинати,їх не підтримує. Рано чи пізно Система впаде, спрацює інстинкт самозбереження, але від  Львова залишаться самі обгризені ребра.

 


2 comments »

  1. Серж коментує:

    Влучно! Давно кажу, що Львів перетворили на велику кухню чи забігайлівку… Люди їдуть сюди …. їсти і пити!! – неначе навколо голод. Але це вигідно тим, хто набудував десятки ресторацій, ми знаємо, про кого мова. Гаразд, є ресторації, кав’ярні. Але чому ЛИШЕ ВОНИ формують сучасний Львів? Думаю, проблема в тому, що міста України дуже змінюються своїм складом міщан. Старі вимерли, середнього віку, що хотіли змін у 80-90-их – масово виїхали, або пішли у внутрішню еміграцію. Їхні діти – у Польщі або Гамериці. А міста заселяють, прошу не ображатися, малограмотні селяни з радіусів 50-100 км, які несуть з собою прості потреби – їсти, пити, одягтися, розважатися, і для годиться – мати якогось дипльома, шоб показати родичам…

  2. Петро Сидорчук коментує:

    Це гірка правда!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *