Kанал RSS

Про людей та богів

1

Вересень 15, 2019 від Галина Пагутяк

Наші співгромадяни,тобто якась частина колишніх активістів, починають мені нагадувати Сізіфа, який після чергового скочування каменю додолу, вирішує більше  його не котити на гору. Очевидно, щоб камінь не скочувався,потрібно  піднятись самому на ту гору й підготувати місце,щоб камінь більш ніколи не скочувався. Закріпити позиції. Саме це трапляється з усіма протестами, революціями та Майданами. Величезне напруження , перемога – і знову зрада, реванш реакційних сил.  Колишні переможці зазнають панічної атаки, їм здається,що  весь світ хоче загарбати Україну,і  це все демонізується. А від демонів ховаються в теплому запічку приватного життя. Пасивна маса  не може встояти проти харизми, вороги нишкнуть, але харизма підйому на вершину не може тривати довго.  Зате довго зализують болячки.

Раз на рік ми, волонтери,приїжджаємо в село Соколівку біля Львова  й очищуємо територію довкола напівзруйнованого  костелу кінця 16 ст. Трава росте щороку, костел руйнується і не відновлюється. Це все збоку виглядає Сізіфовою працею. Але.

Сміття більше не викидають, хащі не виростають, і облаштована територія збільшується. Вежа-дзвіниця накрита і на ній знову стоїть відреставрований автентичний хрест 18ст. Місцеві вже звикли  і навіть дехто допомагає, хоч Соколівка  вимирає. Громадська організація «Контрфорс»  розширює свою діяльність і стає впливовою. Можна  цієї  суботи зайнятись закрутками, повибивати килими, просидіти всеньку суботу в соцмережах, а можна  косити кропиву й реп’яхи, визбирувати сміття в траві, і милуватись завзятою і радісною працею волонтерів , які не мають навіть часу на спілкування. Для мене це модель майбутнього України: навчитись працювати задля спільного блага. Світлим людям робити  чорну роботу, щоб темні люди не робили чисту.

Так, зараз  всі,хто мав би говорити,  примовкли, але це небезпечна тиша . Це тиша перед бурею. Саме час шукати з поруч себе людей,  які не розчаровуються і не зачаровуються. Які готові давати, а не брати. Важлива гора, а не камінь. Камінь – це не доля, це прокляття богів за лукавство. Як і вічний голод   Тантала. А олігархи і міжнародна мафія не боги, бо ж не безсмертні. Вони можуть переписати Конституцію, ошукати, обдурити, навіть  посадити за грати. Боги цього не роблять.


1 коментар »

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *