Kанал RSS

Правда про дикий виноград

2

Травень 29, 2020 від Галина Пагутяк

 

Я 32 роки прожила в окупації. Я її вже застала. Окупація – це коли не можна говорити правду. Спершу велику,а потім найменшу.А далі тобі затикають рота кляпом і ти так продовжуєш жити до скону.

…Біля горіха ріс невеликий кущик дикого винограду, в нас так називають цю ліануз гарним декоративним листям, яке восени набуває червоної барви. Ріс для краси. Але коли хата стала пусткою, ніхто вже не бив виноград по пальцях,  щоб не розростався, якось не до того  було. Він почав стелитися по сітці огорожі, а вся земля край городу була прошита пагонами, які довелося виривати і викидати на  смітник. А потім зі смітника все поповзло на стіну літньої кухні, дісталося аж до даху і рушило на чуже. геть покинуте обійстя,перетворивши його  на джунглі. Тепер, видираючи з даху і стін пагони,ми вже їх спалювали, і поступово очистили від окупанта рідну земельку,бо вона нам потрібна,хоча й рідко туди навідуємось.

Чужа культура здається спершу чимось невинним і милим. Ці слова іншого звучання, ці пісні, які не становлять небезпеки,бо вони про кохання, ці серіали «про життя»- бо «в нас своїх нема», ці бульварні газети з пострадянськими рецептами  і глянець чужою мовою, ( а яка різниця) – оповивають душу і випивають з неї всі соки, паразитуючи на безвольності та байдужості. А потім втрачається ідентичність і лишається примітивний генетично-модифікований люд,чиє життя зводиться до елементарних потреб. Ще одна територія завойована, на якій немає місця  для свого саду,городу,і квітника. Немає і дому, бо  в ньому  не хочуть жити – батьківщина тепер,  де гроші.

Так було колись з шумерами, які допустили  в свою вищу культуру чужі слова аккадців і мова стала в них шумерсько-аккадська. В них вкрали їхніх богів і героїв,переробили на свій штиб. Про історію я вже мовчу. І про пустелю на місці пальмових гаїв і  канали,засипані піском. І так буде з Україною. Втечете на чужину від цієї біди – вона вам серце висушить, якщо, звісно, воно у вас було взагалі,  а не капшук з грошима. Вступити до Ліги Дикого Винограду  неважко, а от вийти з неї – великий клопіт.


2 comments »

  1. Зенон коментує:

    Ось ілюстрація до мого попереднього коментаря.
    Повідомлення на сайті одного шанованого львівського вузу, яку прочитав сьогодні. Чи це не засилля, тобто по-новому: експансія? “Панельна дискусія онлайн” – що це, я не знаю. Ага! “Обговорення наживо за участі ведучого” – дійшло до мене. А знаєте, як пояснюють слово наживо? Це “онлайн трансляція подій”. Приїхали, тпру-у-у!

  2. Зенон коментує:

    Пані Галино, завжди, з часів праісторичних було і до найновіших буде,а, можливо й вічно, що сильний гнобить слабшого – фізично, економічно, інтелектуально і, зокрема, мовно. Одна справа, коли за цим стоять егоїстично-політичні, імперські, насильницькі мотиви – ось тут згадаймо, як просвічені Англія, Іспанія, Португалія, Голландія, Австрія, Польща, Прусія вогнем і мечем, зброєю і церквою винищували десятки мільйонів туземців, месіонери люто відбирали у них їхні вірування і богів. З іншого боку це робили не менш жорстоко монгольські хани,Московія-Росія – СРСР, Туреччина,Польща, Японія,і великоханьський Китай,древні імперії Нового Світу.Та інша справа,коли це експансія науково-технічної думки,тоді ці процеси об’єктивні, як наслідок, маємо масу (десятки тисяч) запозичених термінів: у суднобудування і мореплаванні – нідерландські, в техніці, у т.ч. в нафтовидобутку – англійські, німецькі, тепер уся ІТ кишить англійською. Але мене особисто вивертає,коли іноземщина лізе в побут, я вимикаю телевізор, як чую: хайп, тренд, мейн-стрім,креативний,треш, панельна дискусія, фейк і всяке інше свинство, перемішане з російсько-українськими-англійськими матюками. Боже, а що твориться у ФБ! Але ж “все тече, все міняється”, і хто його знає, до чого доведуть людство, планету Всесвітні Правителі, для яких воістину завжди “манна небесна” і батьківщина там, де гроші. А може якась третя сила обламає їм диявольські роги?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *