Kанал RSS

Патріоти у сірій зоні

4

Грудень 15, 2015 від Галина Пагутяк

 

Другий рік війни.Певна частина творців укрсучліту втомилася, бо написати про ностальгію за совком вона ще може і про своє рослинне існування також, а книжки про нашу війну в Європі не перекладуть з міркувань політкоректності. Війну України з Росією, а не громадянський конфлікт.Такими є й їхні читачі, які створюють собі кумирів, тобто їм здається, що вони їх створюють, насправді це робить реклама.Потихеньку формується п’ята колона, готова домовлятися як з владою, так з сепаратистами.Якби йшлося про чисте мистецтво – воно вимагає аполітичності,і часом злітає на сліпучі вершини духу. Але це нагадує щурячого короля, який помре, якщо його не годуватимуть грантами, преміями і переповненими залами. Війна вже закінчилась? Ні, вона триває.Війна перевіряє кожного, хто чого вартий, і стьобом та типовим для літературної попси « заздрите», не відмитися від дьогтю.На захист кумирів підіймається ціла армія шанувальників чи просто прислужників. Хлопці, йдіть на війну, дівчата, займайтеся волонтерством.Чи ви не розумієте, як боляче спостерігати адвокатів диявола тим, хто живе у зросійщених регіонах чи навіть у окупації? Я знаю жінку з Харкова, у якої є мала дитина, і якій пишуть погрози на дверях за те, що вона не приховує свого патріотизму. Я знаю дівчину-співачку, яка просить мене надіслати їх щось з бойківських пісень.Вона втекла від смерті на Донбасі, від тих, з ким намагаються вести діалог,бо вони «теж люди». Я знаю старшого чоловіка, який поблизу окупованої зони ремонтує з друзями техніку для АТО і каже: « Я зі своєї землі нікуди не піду.» Тисячі спрвжніх патріотів у сірій зоні завтра можуть опинитися в окупації.Їх видадуть сусіди і будуть дивитися, як ті вмирають. Це не політика, це – війна.Її не відсунеш від себе.
Сьогодні я отримала листа від чоловіка з Дніпропетровщини.Він у 80 років написав першу книжку. Він з болем пише не лише про деградацію землі, а й про те, як його правнучка, пішла в дитсадок і вже говорить російською і матюкається.Цей чоловік збирав гроші разом з іншими патріотами, щоб видати книгу на пошанування Шевченка «З любов»ю до Тараса».Це його ви називаєте вишиватою? Він пише, як просять українські книги у Севастополі, як там потребують українського слова. Ми повинні робити все можливе і неможливе, щоб підтримати цих людей, а не тих, хто слабий на голову і труїть наших солдатів чи ріже їх у темних закутках. Бо кожен з патріотів на окупації чи в сірій зоні вартує більше, ніж усі самовизнані генії і кандидати на Нобеля. Нам треба кожного дня бодай щось робити для того, щоб Україна була Україною.


4 comments »

  1. міллер марія коментує:

    Дякую пані Галино!Зачитуюсь Вашими творами,все так і є..Щира правда!Ви маєте талант,будіть Україну!

  2. Іван Мегела коментує:

    Молодець, пані Галино! Ще тоді, коли Ви, як молода письменниця, подавали на суд критиків свої перші оповідання про тварин,я відчув силу Вашого слова, високий рівень аналітичного мислення.
    І тепер, коли поминуло вже багато років після першого знайства з Вашою творчістю, коли Ви стали визнаним майстром слова, приємно бачити, що Ви залишаєтеся вірною своїй безкомпромісній позиції, справжньою патріоткою рідної України! Витримки Вам і творчого натхнення у цей нелегкий, тривожний час!Хай Вас Бог береже!
    З повагою,
    Іван Мегела

  3. Не щодня – шкода часу, котрий за сімдесят – на вагу золота, – часто заходжу на фейсбук з надією: ось сьогодні, цього разу “взірветься”, “вибухне” громада, постане супроти мертво-німотної байдужості влади і, нарешті, поставить свій ультиматум: ПРАЦЮЙТЕ, або ЙДІТЬ ГЕТЬ!!! НІ: тихо, як у вусі. Порожні перепости, поезії, селфі-самолюбування… На душі так, неначе ступаєш по трясовині, яка ось-ось тебе затягне на дно. Єдина небайдужа Галина Пагутяк б’є в ДЗВОНА, намагається розбудити спляче царство, але воно не спить, воно – мертве! ВЧеркасах побудовано найбільший в Україні Храм Архистратига Михаїла висотою 74 метри, шириною 54 метри, здатного вмістити 12 тисяч мирян. Дзвінниця у формі голуба висотою 134 метри щоденно скликає до ранкової, обідньої і вечірньої служби, але майже ніхто не йде до Храму, бо він… російського патріархату. А в Холодному Яру на дубі висів величезний казан, в нього били шматком заліза і народ повставав сотнями, тисячами і йшов на захист рідного краю. І МАЙДАН повстав, Слава і хвала Героям! Але ЩО ДАЛІ? Де той, хто попереду стане і поведе за собою?! Не лже-герой, а кровний Син України. Читаю, читаю, читаю Тараса Шевченка, і як у воду дивлюся: ВІН все бачив своїм стражденним,зболеним серцем. “Чого ж ви чванитеся, ви! Сини сердешної Украйни! Що добре ходите в ярмі, Ще лучче, як батьки ходили. Не чваньтесь, з вас деруть ремінь, А з їх, бувало, й лій топили…” Пані Галино, сестро люба, Ви думкою чи генною пам’яттю прозираєте кілька сторіч,(про це свідчать Ваші книги) – скажіть, що робити, як вийти на той Шлях, котрий єдиний, правдивий,рятівний для України. ТАК довше лишатися НЕ МОЖЕ!!! Невже “доборолась Україна До самого краю…” А діти наші, онуки – спитають. Сором очі опустити і мовчати,- ганьба. Пишіть, будіть своїм СЛОВОМ, як праведним ДЗВОНОМ. Вас почують!!! Була ж колись неустрашима Жанна Дарк – може це ВИ!!!

  4. Vasyl Starko коментує:

    Саме так. Дякую!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *