Kанал RSS

Діти, де вас подіти

2

Серпень 2, 2018 від Галина Пагутяк

 

Сучасна, тобто та сама радянська школа плюс корупція і здирництво, що набуло гротескних розмірів, не готує дітей до самостійного життя.З цим, гадаю, усі згодні. Мало того, що 11 років шкільної науки нагадують тюрму Шоушенк, втікати звідти немає сенсу,якщо ти не маєш плану дій на свободі. Принаймні, там був сякий-такий нагляд.Але ті, хто погано навчався, не хотів, або не міг, опинився над прірвою.В кращому випадку його кудись запхнуть на платне навчання в приватний навчальний заклад, задля того мама поїде до Італії, а в гіршому – сором перед сусідами, бо здобути якесь ремесло без диплома про вищу освіту – це ганьба. Ліпше тинятися по барах і нічних клубах з дипломом, ніж без нього. А якщо батьки куплять ще роботу за фахом, то лихо буде цілій державі.

Я не можу збагнути, яка користь з купівлі диплома, в кредит чи за готівку, але бачу нещасних дітей, які не знають, що їм робити. У яких немає мрії. Вони просто поринають у наркотичний віртуальний морок, де всі рівні, немає багатих і бідних, і де є ілюзія того, що ти чогось вартий.

Їхні батьки ще нещасніші, бо не виконали свого обов’язку – не дали дитині ремесла в руки, не підібрали для неї ролі в театрі життя.Вони вкладали гроші в комфорт і статусні речі, щоб захистити дитину від ровесників,і отримали байдужих зарозумілих манекенів з вічно заткнутими вухами. Вони не вели дитину за руку до дорослого життя, а кидали їй в акваріум корм.І тепер скількись там дітей викинуться на берег як кити і помруть хай не фізично, але морально.

Надто швидкий розвиток техніки, комунікацій, за якими не встигає розвиватися людина як особистість.Вона залишається в ембріональному стані в старій матриці, яка іржавіє і руйнується.

Я також не можу збагнути, що може дати ліберальна система освіти пострадянському молодому поколінню,яке не чуло слів «справедливість», «честь», «репутація», і не знає, як боляче розбитим губам казати правду, називати речі своїми іменами. А саме це єдиний шлях, щоб стати дорослим. «Коли я виросту» – казала собі я, плачучи від образи. І тому я виросла.


2 comments »

  1. ігор сульженко коментує:

    Не все так погано, як ви пишете, пані Галино. Щось є краще, щось ще гірше. Як писав один, людина (від себе додам, особливо молода) “должна выделаться”. Правда, кому должна?, мені досі не зрозуміло, але знаю точно, що нє родінє, нє партіі, і нє правітельству. Може в цьому і ховається поступ? Хто зна? А так, молоді – стрункі і накачані (як бальон газами), мудрі і тупі, якісь і ніякі, і всякі, всякі, выделываются, як Бог дасть, всяка просвіта, гаманець батьків, або його відсутність і можливості вуличних закладів, що допізна працюють, а скільки культури в тій молоді?, не злічити, а от з вихованням, здебільшого – зле, але про це писали і говорили всі у всі віки. І є на то рада. Полюбимо їх такими, якими вони є. Інакще кращими не стануть, тільки згіркнуть і зморщаться.

  2. Зенон коментує:

    Ой, як слушно! На жаль, не побачу, що оте покоління набудує. Напевно, все таки не гірше нашого. Але морального непотребу появиться більше, ніж в мої часи – останні 25 років переконують у цьому.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *