Kанал RSS

Від книгарні до кнайпи

0

Грудень 7, 2014 від Галина Пагутяк

 

Спочатку була книгарня.Потім її зробили книгарнею-кафе. Потім книг стало менше, а їжі більше. Потім залишилось тільки кафе.

Або так: була собі книгарня.Асортимент книжок був такий собі: нічого потрібного. Пані середнього віку зі знудженими мінами вдавали, що торгують книгами,а насправді  тримали приміщення, щоб здати під ювелірку, бутік чи кнайпу.Одного прегарного дня книгарня зникала.

Це – Львів. Місто, у якому не лише проводять Форум видавців,а й руками  моральних авторитетів, шевченківських лауреатів віддають  книгарні під кнайпи, а інтернати під літературні музеї.З усіх книгарень лише Є можна назвати пристосованим і гідним приміщенням, але і його можна обанкрутити, якщо комусь впаде в око. Книгарня НТШ, де вибір чудовий і ціни пристойні,  тулиться у вельми скромному приміщенні. Книгарня Глобус – також. А працюють там люди, яких язик не повернеться назвати книгопродавцями. Вони – Книгарі. Вони  в курсі усіх новинок і завжди усміхнені.

Зрештою, я нічого нового не кажу. Це знають усі читаючі львів’яни. І вони прекрасно розуміють, на що перетворили  книгарню, яка пережила Івана Франка, дві війни, комуністичну окупацію і не витримала Незалежності.Львівська інтелігенція дуже пасивна і не організована.Більша частина її перебуває між кнайпою і книгарнею. І вважає, що саме кнайпи приваблюють туристів, а не музеї.І той, хто це заперечує,ворог Львова. Він, негідник,  не хоче, щоб до Львова привозили грошики і несли в Копальню кави та Віденське кафе,а  Літературний музей  став зараз під час війни і економічної кризи раптом страшенно потрібний. Там теж буде кнайпа, де стоятимуть кулінарні книги українських літераторів, втішаючи плебс. Може, я відстала від модних літературних трендів, але мені здається, що письменники, які  пишуть кулінарні книги,  не можуть належати до вищої ліги.  Бо їхні кулінарні книги – це лише кулінарні книги. Зайве приниження людей, які голодують і яким громада намагається полегшити життя бодай на Різдво чи Великдень.Тому попит на кнайпи у Львові незмінно високий.А коли з»являється нова книгарня, варто придивитися до її асортименту.Може, тут теж тримають приміщення під черговий генделик.


0 коментарів »

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *