Kанал RSS

Відкритий лист-звернення до Міністерства освіти

38

Квітень 29, 2015 від Галина Пагутяк

Міністерство освіти і науки в України
До пана Квіта Сергія Мироновича
Лист-звернення

Шановний пане міністре!
Сьогодні Міністерство освіти та науки, яке Ви очолюєте, пікетують випускники українських шкіл, які невдоволені якістю деяких тестів з української мови у ЗНО. Нагадую Вам, що це діти, які підтримували Революцію Гідності разом з батьками, діти тих, хто зараз воює у АТО, врешті просто діти – найбільший скарб України. Завдяки їм змінилася влада в державі і Ви стали міністром. Прошу не забувати цього ніколи. Зараз Ви, як міністр, проходите також тест. Від Вашого рішення залежить, чи сприйматимуть Вас як міністра цивілізованої країни, чи як продовжувача освітньої політики часів Януковича. Діти, які зараз виступили на захист свого права на якісну освіту, в майбутньому керуватимуть нашою країною.
Я випадково, утім, навряд чи це випадковість, опинилася в центрі протестів учасників ЗНО. Мій текст «Маленький шлях – не для людей» було використано для аналізу в тестах з української мови ( питання 29-33). Це – для мене честь. Але ця честь обернулась для мене безчестям і дискредитацією української літератури,а для випускників – болем і обуренням. Про використання свого тексту,що був видрукуваний накладом майже 300 000 примірників, я довідалася у день оприлюднення відповідей. Я отримала сотні листів від учасників ЗНО, батьків і викладачів з проханням про допомогу і звернулася з Відкритим листом до пана Ігоря Лікарчука, який відповідає за проведення зовнішнього тестування. У ньому я висловила обурення тим, що мій текст у питаннях і відповідях некоректно ( вульгарно і спрощено) витлумачили невідомі автори тестів. Навіть, якби завдання були чітко сформульовані, таке поводження з художнім текстом неприпустиме. Але вони були ще й написані дуже невиразно, деякі просто створили своєрідний синонімічний ряд. Через що, власне, учасники не змогли вгадати «правильні» відповіді, які автори тестів узяли невідь-звідки. Саме «вгадали», бо таке можна лише вгадати, або ж купити на чорному ринку ( жарт). Я як автор тексту не змогла відповісти «правильно» також. Подібні завдання, як вважають справжні фахівці, слід адаптувати до тексту, який за своєю природою є художнім і не може тлумачитись однозначно. Кожен учасник тлумачив його по-своєму, я так само. Я знаю, що тести проходять апробацію. Але у мене таке враження, що їх перевіряли не на дітях, а на морських свинках.
Володимир Винник,працівник державної установи, яка утримується на гроші платників податків, заявив з телеекранк на всю Україну: « Нас абсолютно не цікавить, що думала автор, коли писала цей текст!». Автор тексту – письменниця, автор 26 книг прози, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Галина Пагутяк ( Москалець). Отаке ставлення до діячів української культури з боку чиновників Вас не шокує? Ви хочете, щоб про це дізнались у світі?
Діти моментально на це відреагували, створивши анекдот: «Експерти УЦОЯО на уроці математики:
─ Квадрат катета дорівнює сумі квадратів трьох гіпотенуз.
─ Піфагор вважав не так!
─ Нас абсолютно не цікавить, що думав Піфагор, коли писав цю теорему.»

Особиста образа спонукає мене вимагати публічного вибачення від очільників УЦОЯО. Чиновник принизив не лише мене, а і нашу велику українську літературу. Його фахові якості в такому разі вельми сумнівні. Але наразі я хочу донести до Вас вимоги учасників ЗНО, які обрали мене своїм громадським захисником і створили цей рух протесту під гаслом:»Правова держава починається із чесних вступних іспитів»( Галина Пагутяк).
Ви повинні розуміти, що стара система освіти дала величезну тріщину і вона буде поглиблюватись,бо до цього дитячого хрестового походу приєднуються батьки, вчителі, творча інтелігенція. І все це яскраво висвітлюють ЗМІ. Наступною вимогою буде відставка пана Лікарчука, який ігнорує «маси» і прикриває чиновників, і далі…
У Вас прекрасна репутація, як очільника Могилянки, тому у нас є надія, що протести абітурієнтів будуть почуті.

Отже, учасники ЗНО, яким до того ж скоротили час для відповідей на 30 хвилин, вимагають:
1) Призначити незалежну експертизу тестових запитань та відповідей з української мови стосовно питань (29-33) ;
2) Зробити публічне обговорення цієї ситуації.
3) Вибачитись перед автором тексту і абітурієнтами за завдані моральні збитки.
Власне, немає значення, як виходитиме УЦОЯО з цієї системної кризи української освіти, головне, щоб не постраждали інтереси дітей.
Сьогодні було опубліковане пояснення від «експерта» на сайті УЦОЯО , таке ж саме абсурдне і незрозуміле, як і тестові завдання і відповіді. Це пояснення для дітей 16-17 років? Ні, це спроба загасити пташиною мовою протест, що набирає обертів, і прикрити винних чиновників від освіти. Тому є ще четверта вимога:
4) Дати фахову і моральну оцінку даній «експертизі».

Приєднуюсь до вищезазначених вимог і, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», прошу надати мені письмову відповідь на мою адресу
З повагою Галина Пагутяк.

29 квітня 2015 року.


38 comments »

  1. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Головне, що є спротив.Ми переможе це зло.

  2. Олена коментує:

    Дякую за небайдужість!Все, що відбувається сьогодні в освіті на мою думку, та думку багатьох батьків, що об’єдналися у Всеукраїнський рух захисту освіти (створено сторінку у Фейсбук), гооворить про те, що йде її системне знищення.

  3. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Повинні відреагувати.Всі ЗМІ про це пишуть.

  4. Оксана коментує:

    Галина, вы изумительный человек! Вы встали на защиту не только своего Я, а и неизвестных вам учеников, которые получают балл не только для вступления в ВУЗы, а так же и ГИА по украинскому языка. Надеюсь Ваше сообщение дойдет до наших “умных” чиновников и они хоть как то на него отреагируют, и выполнят все ваши требования!

  5. мирослав коментує:

    Велике спасибі вам, пані Галино, за підтримку,за те,що ви на стороні наших дітей.

  6. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Я написала Вам.Дайтеся чути.А ні, то в мене є ще одна адреса.І телефон дам.

  7. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Мені дуже приємно це чути як автору.Дякую!

  8. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Я не відповіла на жодне, бо всі відповіді неправильні.Не журіться, приєднуйтесь до протесту.

  9. Оксана коментує:

    Пані Галино, низький Вам уклін від матерів Дніпропетровских випускників! Дякуємо за підтримку та допомогу!!

  10. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Це не ваші слова, вони нещирі.

  11. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Пані Оксано, це дітям треба дякувати.Дружно подавайте апеляції,а далі вирішимо як діяти.Тримайтеся!

  12. Оксана коментує:

    Пані Галино, низький Вам уклін від матерів Дніпропетровських випускників! Дякуємо за підтримку та допомогу!

  13. Адекватный Абитуриент коментує:

    Все организаторы данного движения просто глупцы! Чего вы хотите добиться? Если вы хотите что бы всем засчиьали или вообше убрали эти 5 балов, то это просто бессмысленно, поскольку зно считается по рейтингу, а убрав или уравнив бали всех получится нечестно, так как есть люди правильно ответившие на эти вопросы. Я бы на месте министерства послал всех недовольных подальше. Все тесты нормальные, если напорол, то не плач!

  14. Анастасія коментує:

    Дякуємо за підтримку, пані Галино! Приємно, що в цій країні ще залишилися люди, які здатні адекватно сприймати думку простого народу.
    Борімося – поборемо!Нам Бог помагає!

  15. v.loyik коментує:

    Дуже вдячний Вам за підтримку!Сам текст мені дуже сподобався, але ,на жаль, я відповів лише правильно на одне питання по ньому.Без тексту в мене тільки 2 помилки, мені дуже приємно чути, що нас підтримує автор тексту.Дякую Вам!

  16. Михайло коментує:

    Галино Василівно, щиро дякую Вам за підтримку) З 1-го класу, я був відмінником, поки мої однолітки бавилися в різні ігри. Брав двічі участь у Всеукраїнському етапі МАН із соціології і минулого року зайняв почесне 3 місце. Цього року, я теж мав поїхати, та відмовився від неї, тому що збирався плідно готуватися до ЗНО з української мови. В заліку, я не отримаю МАНівських балів та золотої медалі, адже допустив 15 помилок у тесті з мови, 5 з яких у самому тексті…
    Буду відвертим, що до того, як я почав готуватися до ЗНО, мене зовсім не цікавила українська література. Тепер я розумію, що дуже помилявся, проте сучасна українська література в мене викликала розпач,особливо Юрка Покальчука. Його твори, як і більшості письменників – це сон рябої кобили з елементами захмарного арту. Ви,Галино, мене приємно здивували, ваші твори дуже витончені, глибокі, а найголовніше – зрозумілі. Зараз я читаю ваш роман “Сни Юлії та Германа”. Доля, маленької юної дівчини, мене вразила. Вона стійка та сильна, байдужим абітурієнтам треба в неї повчитися. Дякую Вам, за все, що ви для нас робите, творчого Вам натхнення!

  17. Ірина коментує:

    Ваші вимоги, пані Галино, цілком обґрунтовані, чіткі і зрозумілі. Моя донька теж цього року складала ЗНО з мови. Це її друге ЗНО. Торік вона скористалася цим правом, але не вступала нікуди, бо ще рік навчалася в коледжі. Думала використати результат цього року, але виявилося, що не можна. За її словами, цьогорічні завдання значно складніші. До цього претензій нема, ЗНО не повинно бути легким, адже ті, що його складають, претендують на вищу освіту. Зрештою, доньці вдалося дати раду з найскладнішими, навіть неоднозначними, мовними завданнями. Однак Ваш текст став для неї каменем спотикання, хоча загалом донька читає багато. Вже після ЗНО вона згадувала, які Ваші книжки читала сама, а які в коледжі на уроках літератури. Тоді не виникало жодних проблем у сприйнятті текстів. А тепер з усіх 29-33 завдань лише на 1 відповіла правильно. Тут мені пригадується моя шкільна математичка, яка переконувала нас, що математика легша від філології, бо там нема “або-або”. Вона казала: “Ось вас вчать трактувати вірш Лесі Українки як революційний,а ви впевнені, що Леся Українка коли його писала, то саме так собі те все уявляла?” Як бачимо, ті всі нав’язані трактування з радянських часів, тому треба їх позбуватися.

  18. Андрій коментує:

    Не бачу нічого складного у тих завданнях, відповів на 5/5. Вважаю найлегшою частиною тесту.

  19. Ірина коментує:

    Ваші вимоги, пані Галино, цілком обґрунтовані, чіткі і зрозумілі. Моя донька теж цього року складала ЗНО з мови. Це її друге ЗНО. Торік вона скористалася цим правом, але не вступала нікуди, бо ще рік навчалася в коледжі. Думала використати результат цього року, але виявилося, що не можна. За її словами, цьогорічні завдання значно складніші. До цього претензій нема, ЗНО не повинно бути легким, адже ті, що його складають, претендують на вищу освіту. Зрештою, доньці вдалося дати раду з найскладнішими, навіть неоднозначними, мовними завданнями. Однак Ваш текст став для неї каменем спотикання, хоча загалом донька читає багато. Вже після ЗНО вона згадувала, які Ваші книжки читала сама, а які в коледжі на уроках літератури. Тоді не виникало жодних проблем у сприйнятті текстів. А тепер з усіх завдань 29-33лише на 1 відповіла правильно. Тут мені пригадується моя шкільна математичка, яка переконувала нас, що математика легша від філології, бо там нема “або-або”. Вона казала: “Ось вас вчать трактувати вірш Лесі Українки як революційний, як Леся Ук

  20. Борис коментує:

    Дякуємо вам велике! Були сьогодні у Лікарчука. Вони прикриваються лишень сухими законодавчими актами і усе. Чхати вони хотіли на нас, адже вони “незалежні”. Як ми можемо з вами поговорити? Чи можемо отримати ваш телефонний номер? Я входжу до активу учнів, які організували протести біля МОН та були на “зустрічі” у Лікарчука. мій email: borisvartanov1998@gmail.com

  21. Софія коментує:

    а от що робити тим дітям, які обрали такі ж відповіді, які надав УЦОЯО? Адже, якщо їх змінять, ці діти постраждають не менше за тих , які страждають зараз.

  22. Яна коментує:

    Дуже приємно це читати. Коли прийшла додому, батьки подивился текст і відповіли так само як і я, але лише 3 з 5( звіривши з відповідями ) виявилися вірними. Шкода, що мало того що ми були першовідкривачами нової системи, так ще й з купою недоліків. Краще б залишалося все перевірене, старе й написали б переказ по мові, а не морочилися з нововведеннями. Я поки ще не бачила жодного, хто б був задоволений відповідями й своїми результатами.
    Галино, я від чистого серця дякую Вам за підтримку !!!

  23. Сергій коментує:

    З’явилася хоч якась надія!

  24. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Я теж,особливо, коли прочитала відповіді)

  25. antoniobez коментує:

    Все правильно, йшов на ЗНО з надією на нормальні завдання, а отримав, від завдань 29-34, лише панічний сміх.

  26. unicorn_in_process коментує:

    я щасливий, що ви підтримуєте нас.
    ваша підтримка-дуже важливо.

  27. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Дякую, але пишіть апеляції і заваліть чиновників ними по самі вуха,бо без цього програємо.

  28. ksanao.oksana коментує:

    Щиро дякуємо Вам! Маю надію, що завдяки Вашій підримці ми все-таки доб’ємося справедливості!!!

  29. IНна коментує:

    Дякуємо Вам за підтримку!!

  30. Вікторія коментує:

    Пані Галино, дякуємо Вам за вашу небайдужість, за відстоювання справедливості, за вашу любов до усього живого, за ваше щире серце! Ви – тендітна і тиха жінка- стали пліч-о-пліч з нашими дітьми проти страшної,жорсткої та безвідповідальної системи нашої країни; проти чиновників, які переконані в своїй безкарності за свої вчинки та помилки, за знущання над дітьми! Від всіх небайдужих батьків та дітей – ДЯКУЄМО!

  31. Тетяна коментує:

    Дякуємо!!!

  32. Вадим коментує:

    Будемо боротись, як і завжди! Ще раз дякуємо за підтримку (пишу зараз від лиця десятків учнів, яких знаю особисто). Сподіваюсь, що не доведеться писати листа до Петра Олексійовича.

  33. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Приємно чути. Але ще приємніше було б, якби ми познайомились при інших обставинах.Я знаю, що то за люди,страшно за вас таких юних і щирих. Галина.

  34. id226020548 коментує:

    Маю надію, що наш міністр надасть хоч якусь відповідь на це звернення. Всі діти Вам безмежно вдячні!!! Ви – молодець!

  35. Вадим коментує:

    Дякую вам за те, що в цій країні є люди, що піклуються про нас. Мені гидко читати заяви наших вже не шанованих чиновників, які відверто висловлюють своє недбальство, які не бажають рахуватися із нами. Також сумно мені й через те, як вони поставились особисто до вас.
    Завершити хотілося б на щасливій ноті. Через все те, що сталося я відкрив для себе нову постать у сучасній українській літературі і зараз читаю ваші роботи.
    Ще раз красно дякую за допомогу у цій нелегкій справі. З повагою випускник 11 класу м.Одеси.

  36. Олег коментує:

    Дякую!Від імені батьків майбутнього студента.

  37. id194009377 коментує:

    дякую, що ви з нами) (випускниками)

  38. Дмитро коментує:

    Спасибі Вам, Галино, за підтримку нашого руху.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *