Kанал RSS

Ця непотрібна свобода

3

Квітень 25, 2020 від Галина Пагутяк

 

Люди охоче міняють персональну свободу на послух, бо інфантильність у них плекають упродовж всього життя. Вони охоче міняють свободу,якої і так не знали, на дешеву ковбасу, гроші, ілюзію захисту,»менше зло», успіх, кар’єру, бо тваринного в них більше  ніж людського. Зникнення тварин призводить до того, що природа не терпить порожнечі й перетворює самих  людей на приручених тварин в клітках. Якщо їх не годувати в цих клітках,то вони почнуть їсти одне одного. Якщо годуватимуть, то сидітимуть цих клітках до смерті, що власне вони й роблять зараз. Вони не розуміють,  що таке вільний вибір і нестримне бажання вирватись на волю спійманої капканом лисиці чи горобця, посадженого в клітку, хоча можуть повторювати на мітингах : « Воля або смерть», «Свободу не спинити». Закликати боротись за свободу, власну і своєї Батьківщини, можна лише тих, хто має почуття гідності. А таких стає щораз менше у світі, що перетворився на глобальні маски-шоу. Тільки де той розпорядник, який оголосить: «Зніміть маски!» ?

Вільною людиною мене зробили не батьки і не школа, і навіть не втеча у творчість. А книги. »Робінзон Крузо» з наукою виживання. »Мандри Гуллівера» показали мені абсурдність людського існування і навчили розпізнавати  в житті псевдовчених і єху. »Чайка Джонатан Лівінгстон» з її священною фразою: «Розбийте ланцюги, які сковують вашу думку і ви розіб’єте ланцюги, які сковують ваше тіло». Ці книги я прочитала в дитинстві і ранній юності, коли душа як весняний родючий грунт. Тому я змогла згодом осягнути нонконформізм Шевченка і Франка. І залишилась вільною людиною, яка чинить згідно власних принципів, а не наказу.

А тепер моїм героєм є Одіссей, який вперто намагається повернутись додому, і повертає собі все,що встиг втратити. І Мойсей, який виводить свій народ із ситої землі рабства в на обшири пустелі. Питання особистої свободи – це найнагальніше питання майбутнього. Як не допустити контролю, маніпуляцій свідомістю, як загнуздати свої надмірні потреби. І не забути про існування самого поняття свободи. Як Гільгамеш кинув своє царство, щоб знайти траву безсмертя для товариша Енкіду, так і ми повинні нагадувати іншим, що жодні боги і жодні правителі не змусять нас відмовитись від любові й жертовності. Навіть якщо нас чекає поразка. Найшкідливіше зараз гасло, яке веде людство до самознищення: «Ми знаємо, що вам потрібно». Тобто ми знаємо, як краще.


3 comments »

  1. Валентин коментує:

    В яблучко. Дякую.
    Я помітив, що Ви не реагуєте на своїх читачів

  2. Богдан Дячишин коментує:

    … зрозумієш, що в серці плекаєш зовсім небагато справжніх бажань…
    Спонукати людей до роздумів – справа нелегка. Суспільність не схильна заглиблюватися в роздуми – мислити здатні одиниці. Манфред Лютц цитує думку Франка Шіррмахера із книжки «Відплата»: «Людей можна розбудити, вони реагують, якщо стикаються з іншим поглядом». А Хапе Керкелінґ справедливо зазначає: «У житті важливими є небагато речей, і якщо заглянути всередину самого себе, зрозумієш, що в серці плекаєш зовсім небагато справжніх бажань» (с. 152). ЗАГЛЯНУТИ ВСЕРЕДИНУ САМОГО СЕБЕ… СЕРЦЮ НЕ НАКАЖЕШ, АЛЕ НЕХАЙ НАШІ ВЧИНКИ КЕРУЮТЬСЯ ДУМКОЮ СЕРЦЯ !!!

  3. Богдан Дячишин коментує:

    Одіссей є уособленням того, що людина, попри всі складності, проблеми нашого життя, не може залишатися Людиною, якщо втрачає свої корені, не повертається до своєї Ітаки: «Рух вперед, поступ, неможливий, хоч як це дивно, без повернення (не був би й Одіссей Одіссеєм, коли б не повертався – “в науку іншим людям і вікам”)» (Андрій Содомора, «Дзвін». – 2015. – Ч. 2-3). Кожен має свою Ітаку, мусить шукати дорогу до неї… І Микола Ільницький має свою прикарпатську Ітаку:
    Я вертаю сюди від книжок, від столиць,
    Де, поклавши під голову камінь,
    На ніч небо лягає в ріку горілиць
    Разом з рибами і зірками…
    (В кн. «У фокусі віддзеркалень»)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *