Kанал RSS

Про самоприниження української культури

4

Серпень 4, 2016 від Галина Пагутяк

 

 

Колоніальний комплекс меншовартості, який продовжує зараз культивуватись, дуже вміло використовують наші неприятелі, а у приятелів це викликає лише розгублення.Ну, як приятелювати з людьми, які самі себе зневажають: то гімн їм видається смішним, то вишиванка набридла, то література на задвірках світової?  Якщо йдеться про літературу, я цю пісню чую вже  років двадцять, щораз іншими голосами.

Колись давно якийсь мільйонер з Тюмені родом зі Самбора, прочитавши мою статтю про мову, роздобув мій телефон і  ми мали з ним кілька бесід.Тобто він мене не слухав, говорив сам.У голові у нього був повний сюр.Він поставив пам’ятник Шевченку і водночас люто його ненавидів.Він підтримував російський культурний центр у Львові і український у Тюмені, хоч українців зневажав. Мені здавалось, що його вхопить грець при розмові, він уже був немолодим чоловіком.Звідки ж він набрався того всього? Нафтовий мільйонер порадив мені почитати альманах «Полярная звезда» і скинув посилання.Там був Бузина, його кумир, і стаття Богдана-Ігоря Терещенка про українську літературу.З Бузиною все ясно.Але  Франко для ІБТ виявився графоманом, крім Сковороди він нічого путящого в українській класиці не знайшов.Нічогісінько! А щодо сучасної, то підмастив трохи Андруховичу і Любку Дерешу. Ясна річ, в Московії дуже тішаться, коли хохли опускають хохлів, і про ту публікацію в «Звєздє» ніхто в Україні не знав, зрештою юний критик трохи помудрів з того часу, тобто став респектабельним. І йому, мабуть, соромно.

Ви чули, щоб найбільш популярні письменники в Україні, і ще в час війни дозволяли собі принижувати національну культуру? Вони можуть часом бовкнути дурницю, але ніколи не дозволять собі зверхньо судити про українську літературу взагалі,бо розуміють, що це кинути зброю і здатись ворогові.Літературний дім – це та ще божевільня.Тут вистачає і Наполеонів, і пророків, повний набір.В літературному процесі крутяться як графомани, так і дуже талановиті автори, все, що хочеш.І тут щедро роздають Нобеля.Однак війна потрохи вчить не гратися словами, щоб їх не використали проти України. Все-таки письменники щось читають, це вам не бандити з 90-х, що стали олігархами.І не журналісти, серед яких повій більше ніж на вулиці червоних ліхтарів.

Зараз у нас дуже багато перекладають і видають, тому декому починає здаватися, що книжкові мережі нехтують власне українською літературою, і справді – аби українська книжка, яка різниця.Це – серйозна проблема, бо схиляння перед імпортним продуктом – тяжкий спадок і совка, і колоніального статусу. Він зберігається найдовше. Так-от, позавчора я у ФБ знайшла репліку письменника Леоніда Кононовича.Суть її полягала в тому, що українська література – навіть не третьорядна, а десятирядна.Якби таке бовкнув хтось з польських письменників у Польщі про польську літературу, його б уже не було в країні.Але серед тих, хто прочитав той допис, тобто його друзів, не знайшлося жодного, хто сказав би йому: «Що ти верзеш, чоловіче?»  Цей провінційний снобізм знайомий віддавна кожному: не фірмове, значить, барахло. І на нього купуються геть некультурні люди, або дуже молоді, які люблять чути щось оригінальне.Хоча нічого оригінального пан Кононович не сказав ні після Бузини, ні після ІБТ.Просто не подумав.Але не це головне, а те, що нам усім відомо, як ставиться влада до національної культури, і що доводити комусь право української літератури на існування – це наче виправдовуватися перед московитами, що вони на нас напали. Акурат того дня мій колишній знайомий із Москви звинуватив мене у ксенофобії, хоча два роки тому обіцяв загарбати Україну разом з Польщею і Прибалтикою, приїхати на танку до Львова. Може так статися, що хтось з українських письменників поїде в Крим з оливковою гілкою.Все може бути.Хай людина принижує себе, якщо вона мазохіст, то її хвороба. Хай продає себе, якщо вона захланна і амбітна.Бог їй суддя і лікар в поміч.Але принижувати всю літературу – це безвідповідально і недостойно. Насамперед перед замученими, розстріляними письменниками, померлими в злиднях і забутті, зрештою, перед тими, хто намагається прорвати блокаду русифікації на Сході,несе книжки в бібліотеки, їде на фронт, хто покинув письменницьку працю і воює, або став волонтером.Та їм все одно той Нобель, чи рейтинг, чи переклади за кордоном, чи якісь нам корони на літературному шоу, головне, щоб українці перемогли  і врятували свої душі від всякої гнилі і фальші.А час покаже, чия книга чогось варта, а чия ні.І не письменникам, чи критикам видавати перепустки в безсмертя.У них – інша робота.


4 comments »

  1. Виктория коментує:

    Не треба боятися приниження – шляхетність нації. Головна Книга була написана у сиву давнину, але продовжують народжуватися письменники, поети і пишуть-пишуть-пишуть. Найкраща картина і найкраща скульптура теж давненько була вже створена, а художники продовжують творити – сперечаємося з Творцем? А може розмовляємо з Ним таким чином? Неможливо принизити вільну, шляхетну людину, вільний, шляхетний народ. Нам треба рости і вдосконалюватися через прагнення Бога.

  2. Галина Пагутяк Галина Пагутяк коментує:

    Пані Олено, дайте вчительці цю статтю, хай прочитає.Добре, що принаймні Ваша дитина врятована.Якщо вчителька закінчила російську філологію, то справа безнадійна. Їх там відповідно обробили.Прийдуть нові вчителі, вони вже не будуть такими.Добре, що інші діти чують ті суперечки і знають, що є інша думка.Передайте вітання від мене донечці.

  3. Олена коментує:

    Так боляче, що це приниження виховується ще у школі!Моя донька постійно жаліється на свою вчительку світової літератури, яка постійно порівнює українських класиків з російськими ,возвеличуючи останніх.Звичайно, що моя дитина,патріотично настроєні,вступає з нею в суперечку, але інші д іти,може не мають у сім’ї такого виховання,то сприймають думки вчителя за істину.Як бути в такій ситуації?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *