Kанал RSS

Етимологічний жарт про етрусків

0

Квітень 11, 2018 від Галина Пагутяк

 

Я люблю дивитись документальні фільми на історичну тему про всілякі давні  цивілізації. Свого часу подивилася кілька російських для порівняння. Колись  я чула на одному семінарі дуже схвальні відгуки про те, що росіяни вміють знімати документальне кіно. Українці,звісно, ні. Правда, то було ще перед війною. Єдині фільми про етрусків, які мені вдалося знайти в Ютубі, були російські. Чого це росіяни так цікавляться етрусками,мені стало зрозуміло, як тільки я почитала назви. Стережіться, італійці, бо ви живете на ісконно руской земле. Виявляється  московські міфотворці  розшифровують назву народу, який творив на теренах сучасної Італії, як «еторусскіє». І на цю тему створено цілий блок документальних фільмів. Мало того,що Московську відсталу імперію називали Третім Римом,послідовники Жириновського «доводять»,ніби  росіяни – спадкоємці того загадкового народу,який створив у першому тисячолітті до Різдва Христового надзвичайно високу культуру.

Етруських артефактів в Італії повно.Збереглися рештки міст, гробівців, фрески,пластика, кераміка.Величезний музей етруського мистецтва  є і в Римі.Це класичний музей, створений  ще у 19 столітті.Він не є такий відвідуваний як Колізей чи Ватикан, але туристи його знаходять і отримують неабияку втіху.Особливістю етруського мистецтва є відсутність монументалізму, реалістичність зображень і ота шляхетна незаповненість, незавершеність, що її так високо цінують японці. Насправді, незавершеність окремих деталей знаходимо у гробівцевих розписах.Стародавні митці вірили, що зображення може ожити, якщо його повністю завершити, і порушити спокій мертвих.Щодо портретів,скульптурних і живописних, то типи облич аж ніяк не угро-фінські.

Два зали експонують золоті прикраси, надзвичайно витончені і майсте рні. І тут римляни тонко потролили росіян, виставивши привселюдно  детальну інформацію такого змісту:

Кілька років тому  БАГАТА  РОСІЯНКА  за допомогою місцевих грабіжників  викрала етруське золото. Злочинці  вкинули димову гранату,згребли  все золото в торбу і втекли. Пані спіймали в аеропорту, а її колег при спробі продати артефакти. Італійці так просто своє не віддають. Чого не скажеш про українців.Пограбування за димовим сценарієм у Львівській картинній галереї забрало життя двох працівників музею і так і залишилось нерозкритим…

У нас теж люблять займатися етимологічною міфологією, правда, не з наміром  привласнити  чужу територію, а намагаючись у псевдонауковий  спосіб подолати комплекс колоніальної меншовартості замість того,щоб провадити історичні дослідження.Втім, держава грошей на них не дає, як і на збереження культурного спадку.Але то вже інша розмова.


0 коментарів »

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *